A Szentkirályi-Principessa nyerte a Fehérszalagot

A hétvégén került megrendezésre a 15. Fehérszalag Izsák Szabolcs emlékverseny, amely egyben Mitsuhibisi Motors nagydíjáért is zajlott.   Az abszolút győzelmet a katamaránokat is legyőző Szentkirályi–Principessa libera nyerte meg Rauschenberger Miklós kormányzásával.Fehérszalag 2012

A verseny és a remek nyári időjárás rekord számú, közel kétszáz nevezőt vonzott Balatonfüredre június 16-án.  A Fehérszalag regatta kiváló felkészülési állomás és erőmérő a Kékszalag előtt.

Fehérszalag 2012Így gondolta ezt a Principessa csapata is, akik már a rajtot ügyesen csípték el. Ahogy az már lenni szokott, a minimum három trapézzal rendelkező rohanógépek és a többtestűek szekcionált zónából vágtak neki a távnak. A versenyen – többek között – elindult a tízszeres kékszalag győztes Litkey Farkas egysége a Budapest Bank–katamarán, Litkey Csaba kormányzásával a Buda – Cash Vodafone Ventilo 28-as katamarán, Vándor Robi és csapata a 35 lábas katamaránnal. Nem maradhatott el a címvédő, a HUNCAT katamarán sem.

Nos, a kiváló rajtot követően a Szentkirályi-Principessa, a Budapest Bank és a Buda-Cash Vodafone egységei azonnal az élre álltak és a déli partot nyaldosva fokozatosan közelítették meg Balatonkenesét. Ám a cirkálószakasz a Principessa liberának kedvezett, így ha apránként is, de fokozatosan léptek el az üldözők elől. A Balatonaliga előtti vízterületen az egyre inkább leálló szélben páros verseny alakult ki az élen haladó Szenkirályi-Principessa és az őt üldöző Litkey Farkas katamaránja között. Ám a pünkösdi regattán elkövetett hibát most nem ismételte meg Rauschenberger Miklós csapata, és vezető helyen betartották a kötelező gyakorlatokat, melynek köszönhetően ők fordultak elsőnek a kenesei jelnél. Második helyen Litkey Farkas, harmadik helyen Vándor Róbert katamaránja halad.

Fehérszalag 2012

Siófokra magabiztos előnnyel érkezett a Szentkirályi Principessa, miközben – a kánikulai melegre való tekintettel – Fehérszalag 2012bőséggel fogyott a névadó támogató itala a fedélzeten. A második helyen a katamaránok helyet cseréltek, hiszen Vándor Robi kockáztatott, és közelebb vitorlázva a déli parthoz, megelőzte a Kékszalag győztes Litkey Farkast.

A Siófok-Tihany távon a frissülő déli szélben nagyon éltek a többtestűek. Fokozatosan dolgozták le a hátrányukat az élen haladó egytestű liberához képes, ami növelte a vezető hajó legényeinek izgalmát. A tihanyi fordulónál alig pár száz méterre apad a korábbi kilométeres előny, amikor is következett a hátszeles füredi befutószakasz. Némi szerencsével a katamaránokhoz képest a Principessa itt nagyobb térnyerésre volt képes, ennek köszönhetően tudta tartani az alig egy percesre apadt előnyét a befutóig.

Fehérszalag 2012

Fehérszalag 20122010 és 2011-es Katamarán győzelem után újra egytestű hajó birtokolja a Fehérszalagot, és ez nem más, mint a Szentkirályi-Principessa libera.

Szöveg: Principessa Sailing Team

Fotó: Szántó Áron, Wéber Anna Júlia

Eredmények: hunsail.hu

Hivatalos közlemény: hunsail.hu