Aranysekli Adria Kupa – 4./5.nap: Az éjszakai futam

Az Aranysekli Adria Kupa méltán leghíresebb eleme az éjszakai futam. Miután a mezőny Korcula szigetén végzett a legutóbbi futamot követően, így logikus, hogy a festői szépségű kis sziget mellől indult az éjszakai megmérettetés.
Aranysekli Adria Kupa 2013A kihívás előtti este szokás szerint remek hangulatban – egy kikötői kocsmában helyi halételek elfogyasztásával telt. Ezt követte másnap a „Principessa on Tour” reggeli, melyet gombás tojást dobott fel. Mikulás hagymapucolásban, Laci konzervbontásban, Gergő pedig tojásfelverésben mutatta meg tengeren túli képességeit, a hajó személyzetének hatalmas örömére.
Aranysekli Adria Kupa 2013Kedden 10-kor közös fotózás, délben kormányi értekezlet, kettőkor pedig a rajt ceremónia melegítette be a versenyzőket az előttük álló kihívásokra. A szervezők a három hajóosztálynak három különböző távolságot írtak elő, ami ismét remek ötletnek bizonyult. Principessa legényeink a Marta fedélzetén remekül rajtoltak, majd Korcula szigetét is vezető pozícióban hagyták el. Ez eddig rendben is lett volna, de a naplemente a szél gyengülésével, majd leállásával is járt, amit rosszul tűrtek hőseink. Az éjszaka Aranysekli Adria Kupa 2013azonban friss szelet, és komoly kihívásokat rejtegetett. Közel 20 csomós szélben a bőszeles vitorlát is maximálisan kihasználva robogtak a szerda hajnalba a fiúk, amikor is bekövetkezett a nem várt esemény. Vis szigetét megközelítve szükségessé vált a spinakker levétele, amit a szóban forgó vitorla nem így képzelt. Értékes fél óra harcot követően megszületett a kemény döntés – ha nem jön le magtól, fel kell menni érte és le kell vágni. Éjjel kettőkor ez ugye nem tartozik az ideális körülmények közé – hiszen alapból sem egyszerű feladat egy árbocra felmenni egy kötélért. Hát még ha a szél és a tenger háborog, Vis szigete pedig megállíthatatlanul közeleg. Major Zoli hősi tette mentette meg a helyzetet. A mostoha körülmények ellenére vállalta a Aranysekli Adria Kupa 2013spi levágását – majd „ megnevezte a kígyót” – boaaaa! Érthető, hogy a magasban töltött kellemetlen élmény hatására a perisztartikus rendszere feladta a szolgálatot.
A napfelkelte már Vis közelében érte vitorlázóinkat, játékos delfinek társaságában. Sajnálatosan a szél ismét a gyengébb, ám de változékonyabb oldalát mutatta, tetézve ezzel az alvásmentes hőseink homlokán a redőket. Ám minden futam véget ér egyszer. A Principessa Sailing Team kategóriájában megnyerve az éjszakai futamot, a déli harangszó kíséretében vitorlázott be Vis városi kikötőjébe. Ez azt is jelenti, hogy három nyert futammal, – egyenlőre  – hiba nélkül vezetik a Dufour 375 kategóriát.

Aranysekli Adria Kupa 2013 Aranysekli Adria Kupa 2013

 

 

 

 

 

 

INFO: Principessa Yacht Club
FOTO: PYC