Buda – Cash Vodafone (Gemini) dobogón a Bankár kupán

A Principessa Sailing Team „kistesója” a Gemini katamarán a Buda- Cash Brókerház lobogója alatt vágott neki a Bankár Kupa 2012-es versenyének. A csapatvezetőt Szilassy Lászlót kérdeztük az élményekről.

Bankár Kupa 2012A Buda – Cash Brókerház színekben versenyző hajónak hogy állt fel a legénysége?

Mint köztudott a Buda-Cash Vodafone GEMINI az évadot Várady-Szabó Jani, Szilassy Laci, Petheö Tomi és Szilassy Bende és Rozsda összeállításban kezdte, Litkey Csabi  szakmai támogatásával. A kezdő négyes (a leggyakrabban kifutó egység) azonban Jani szezonnyitó versenyén történt sérülés miatt módosult: Litkey Csabi beszállt a kezdő csapatba. Most is ezzel a felállással álltunk rajthoz.

Mi volt a legkritikusabb helyzet?

Az eredmény  szempontjából kritikus helyzetbe ezen a versenyen nem kerültünk.  A második hely elérése szempontjából azonban fontos volt a megelőző időszak technikai felkészülése, ami hajó új beállításainak próbáit jelentette. Ezen a versenyen új paraméterekkel indultunk, ami – az eredmény alapján is  – javított a teljesítményünkön. Versenytaktikánk is egyre jobban illeszkedik a hajó jelenlegi lehetőségeihez. A rajtot megelőző fél órában számunkra kedvezett a gyenge szél. A rajtot követő frissülés is jókor jött, majd a katamaránoknál kritikus raum szakaszban is optimálisan teljesítettünk.

Melyik az a momentum vagy jellemző (emberi, technikai, taktikai, stratégiai, stb), amit kiemelnél, mint a siker meghatározó komponensét?

Talán az, hogy a hajó megismerésének hosszú útján előrébb vagyunk, mint a szezon elején. Az egység tagjai is kezdik megszokni szerepköreiket, így több időnk jut a vitorlázás érdemi részére.

Volt-e valami graffity-érett gesztus (azaz megörökítésre és szállóigei jegyeket viselő) vagy kommunikáció (hajón belül vagy köztetek és más versenyzők között).

Volt, de remélem nem örökítette meg senki. A mentőmellényem – ami egy automatikusan felfújódó eszköz – a befutó szakasz utolsó kilométerében – egy halzolás közben – beakadt a keret hálójába, majd kioldott. A környéken többen felfigyeltek az éles sziszegő hangra, aminek hatására egy pillanat alatt, szavaiddal élve „érett”  Michelin reklámbabaként feküdtem hanyatt  a hajó keretén.  Innen kellett átguruljak elsőként középre – behúzni majd kiengedni a code0-t – majd továbbgurulni az ellenoldali keretre, ahol nekikezdtem a rám tekeredett  rendszer „leeresztésének”.  A mentőmellényből  gyorsan kieresztettem a felesleges levegőt, a rajtam lévő úszó gumival azonban még azóta sem sikerült elbánnom…

Bankár Kupa 2012INFO: PYC

FOTO: Csabai Tibor