Félsziget-kerülő 2015: Negyedszerre is Principessa!

Idei utolsó versenyünknek nagy lelkesedéssel vágtunk neki, és habár a Raffica nem jött el, az időjárás előrejelzések alapján úgy tűnt, talán a katamaránokkal szemben is lehet keresnivalónk, és ilyen időben a Lisa is okozhat meglepetéseket.

Vontán érkeztünk a Balatonfüred előtti vízterületre, ahol felmérve a körülményeket a rajtvonal északi fele mellett döntöttünk, és a lehető legnagyobb vitorlafelülettel nyitottunk. Szezonunk legjobb rajtját produkálva elsőként hagytuk el a vonalat, persze nem sokkal ezután a Rapidophen egy testre ágaskodva elszáguldott mellettünk. A Cellumnak nem sikerült jól az indítás, a rajt pillanatában éppen egy forduló manőverben volt a rajtvonalon. A Lisa felettünk rajtolt, a mélységünknek, és komolyabb sebességpotenciálunknak köszönhetően folyamatosan növeltük előnyünket velük szemben. Nem sokkal később Litkey Farkas és csapata is elvágatott alattunk, ekkor már a Rapidophen igen távol járt. A Black Jack-el találkoztunk a rajt előtt, de ők olyannyira elásták magukat a rajtvonal déli végénél, hogy nagyon sokáig nem is láttuk őket

Fotó: Szekeres László, forrás: hunsail.hu

A cső túloldaláig nem is történt nagy változás, ott azonban a teljesen elfogyó szél ráfújt minket az előttünk lévő két többtestűre, akiket alulról kerülve próbáltunk átugrani. Sajnos akármennyire távolodtunk el a parttól, a szél mindenhol a nullához konvergált, így egy bő órás dülöngélés következett, apró fuvallatokkal próbáltunk előrehaladni. Végül a katamaránok hamarabb fordultak, de nem sokkal utánuk mi is megkerültük a bóját, és üldözőbe is vettük őket. A Rapidophen elindult a part felé, mi pedig utolértük a Cellumot, és egymástól néhány méterre haladva igyekeztünk minél hamarabb visszakeveredni a szélbe, ami a cső vonalában még mindig szépen fújt. Aki elsőnek ér bele, az egy kis előnyre tehet szert. Közben a Black Jack is megjelent a láthatáron, de ők is a part felé vették az irányt, ahol a Rapidophennel együtt megálltak egy rövid időre.Végül a Cellummal teljesen egyszerre kaptuk meg a szelet, és fej fej mellett vitorlázva elkezdtünk a cső felé takkolgatni, hol mi voltunk előrébb, hol ők.

Aki éppen a tihanyi révben volt, az elé nagyszerű látvány tárult: egy libera és egy katamarán fordulócsatázik, a keresztezéseknél csak méterek választották el a két hajót. Lévén, hogy az egytestű hajó fordulékonyabb, percről percre közelebb voltunk a tizenegyszeres Kékszalag győztes kormányoshoz, és csapatához. Végül a csőből kifelé jövet az egyik fordulónál hibáztak, és nagyon lelassultak, így eléjük kerültünk, és onnantól mindig rájuk fordulva fogtuk őket. Tudtuk, hogy a katamaránok ellen nincs megnyugtató előny, akár nagyon nagy hátrányt is képesek nagyon hamar ledolgozni. Közben a Rapidophen is felzárkózott, közel volt egymáshoz a három hajó, végül egyszerre fordultunk rá a hajógyári bójára, ejtett menetben haladtunk a befutó előtti utolsó pályajel felé. Folyamatosan közeledtek, de igyekeztünk mögöttünk tartani őket, nem engedtük, hogy fölénk vitorlázzanak. A bójához érve már annyira közel volt a Cellum, hogy Farkynak szándékosan kellett fékeznie hajóját egy egy kormány mozdulattal, hogy ne kelljen alánk ejtenie, majd szinte teljesen egyszerre, libasorban élesedtünk fel a jelnél. Miután Litkeyéket felszúrtuk, ők kifordultak, mi pedig mentünk utánuk, a Rapidophen a part felé vette az irányt. Mindkét katamaránt nem tudtuk fogni, így az erősebbre koncentráltunk, mentünk végig a Cellummal. A kreuznak köszönhetően rendesen tudtuk fogni őket, és kicsit még növeltük is az előnyünket. Ahogy közeledtünk a befutóhoz, a Rapidophen is átjött a mi oldalunkra, majd mindkét katamarán mögénk sorolt. Még néhány forduló következett, de már nem vehették el tőlünk a győzelmet, egy perccel a Cellum előtt befutottunk az első helyen, ezzel megnyerve a 2015-ös Félsziget-kerülőt.

Ez volt a csapat idei utolsó megmérettetése, nagyon izgalmas versennyel zártuk a szezont, minden pillanatát élveztük. Ezúton szeretnénk megköszönni szponzorainknak az egész éves bizalmat, köszönjük Heavy Tools, Camp David, Tag Heuer, Markomp, Komprádor és Red Bull. Végül, de nem utolsó sorban köszönettel tartozunk mindenkinek, aki szurkolt nekünk, szorított értünk, és valamilyen módon segítette a munkánkat. Jövőre még nagyobb lendülettel ugrunk neki az évnek, és mindent megteszünk, hogy visszahódítsuk a “Balaton leggyorsabb egytestű hajója” címet!

FOTO: Szekeres László, Principessa Sailing Team
VIDEO: Digi Sport
CIKKEK: hunsail.hu, porthole.hu