Interjú Rauschenberger Miklóssal a Principessa kormányosával

„Komoly kihívás a balatoni és tengeri hajósoknak egyaránt. Igazi férfias játék, még, ha nem is vérre menően.”

2012-11-15 Mixi interjuX: Megjelent a hír, hogy a 2013-as Aranysekli-Adria Kupán saját csapattal indul a Principessa Sailing Team.

RM: Igen, a szervezők meghívásának teszünk eleget. Ott leszünk az Elan 340-es osztályban, s szeretnénk elhódítani a kategória bajnoki címét, és így az azzal járó 1500 €-t is magunkénak tudni.

 

X: Csábító az 1500 €-s pénzdíj!

RM: Manapság különösen meg kell becsülni minden, a versenyvitorlázásba érkező pénzt. Ez a pénzdíj azért önmagában nem volna elég motiváció. Az Aranysekli-Adria Kupát hetedik alkalommal szervezik meg, s, akik ismerik, tudják, hogy a versenyprogram mellett a mezőny – létszámában és felkészültségében egyaránt – igen komoly. Sajnos a Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokságon idén és tavaly is csak 8-9 egység vett részt. Az Aranyseklin minden évben legalább 25-30 egység, 150-200 magyar vitorlázó van jelen.

 

 

X: Tehát nem a pénz, hanem a dicsőség a vonzó…

RM: Maradjunk abban, hogy mindkettő fontos, de leginkább a megmérettetés, a küzdelem csábító. Komoly kihívás ez a balatoni és tengeri hajósoknak egyaránt. Igazi férfias játék, még, ha nem is vérre menően. Olyan, mint a Férfias játékok című film. Az egész egy játék, hiszen filmről beszélünk, de a szereplők komolyan veszik alakításukat. A film utolsó jelenetének forgatásakor (motorcsónakos üldözés a tengeren) Harrison Ford egy horgonnyal véletlenül megütötte a másik főszereplőt, Sean Beant, aki azóta is az így okozott sebhelyet hordja a szeme felett.

 

X: Csak nem ilyen éles csatára készültök?

RM: Nem, semmiképpen, mi egészen biztosan ügyesebbek vagyunk Harrison Fordnál, legalábbis a fedélzeten. Mi nem sebhelyet, hanem csalódást szeretnénk okozni azoknak, akik az aranyéremre hajtanak.

 

X: Ha már itt tartunk; te milyen szereplőket, kiket szeretnél látni a mezőnyben?

RM: Ennek a regattának vannak ikonikus alakjai, ilyen Sáfián Laci, dr. Farkas Tamás, Somos Zsolt, velük mindenképpen szeretnék találkozni. Szívesen megmérkőznék Scholtz Imivel, aki a tengereken is otthonosan mozog, hiszen idén, igaz, hogy nagyon szerény létszámú mezőnyben, de a második helyen végzett a tengeri bajnokságon. Sopival vagy Tuss Miklóssal is jó volna összemérni. Ha ott lenne az idei tengeri magyar bajnok, Pallay Tibort, egészen kiváló referenciamezőny alakulhatna ki. Mégiscsak más dimenzió a tenger, mint a Balaton; nagyon kíváncsi lennék, ki mit tud kihozni magából a Principessa csapatával szemben.

 

X: Egyébként te voltál már az Aranyseklin?

RM: Ez lesz az első alkalom. Persze, vettem már részt tengeri regattákon, idén terveztük a Principessa csapatával a magyar bajnokságon való részvételt, de aztán a kis létszámú nevező miatt végül nem szálltunk be a mérkőzésbe.

 

X: Kik lesznek a Principessa csapatában?

RM: Olyanok, akikkel győzni tudunk és, akik a Principessan és más osztályokban és bajnokságokon is bizonyítottak. Még formálódik a legénység, de két Principessa-legény is van, akik korábban már részt vettek az Aranysekli-Adria Kupán – ráadásul szép eredményeket elérve -, velük mindenképpen számolok.

 

X: Evidenciának tűnik, de azért megkérdezem: te leszel a kormányos?

RM: Igen. Hamarosan láthatóvá válik nevezésünk az Aranysekli oldalán. Mi is élünk az extra kedvezmény lehetőségével, ami a november 25-éig nevezők számára él, később már csak magasabb összegű nevezési díjjal lehet feliratkozni a regattára.

INFO: PYC

FOTO: Szántó Áron