Megvan az első bajnoki!

A Principessa Yacht Club megszerezte első bajnoki címét, nem is akárkiknek köszönhetően! A Scholtz 22-es osztályban a Principessa lobogója alatt címvédőként állt rajthoz a Csupasz fedélzetén a Belle Örs (kormányos), Sárközy András és Ruby Viktor alkotta legénység. Az utolsó futamon már nem indultak, így is ők a bajnokok 2012-ben!

A felkészülést az utóbbi évekhez képest hosszabb hajószereléssel és rig-tuninggal kellett kezdeni, hiszen a hajó Apuka halála óta már csak a bajnokságon indul, az év többi részében a kikötőben pihen. A futamok előtt hiba lett volna beszélni róla, de most már felvállalható: az összes tréning egy közös, 20 perces vízi manővergyakorlat volt, többet edzeni a fiúk a sűrű program miatt sajnos nem tudtak (Bubek és Maugli a Principessa edzésein természetesen együtt dolgoztak, de a háromszoros Tengeri Ifjúsági Bajnok Viktor a Spartacus fiatal vitorlázója).

S22 Bajnokság 2012

A verseny nyitónapján az osztály 13 egysége állt rajthoz, ez az utóbbi években megszokottakhoz képest átlagos nevezési létszámnak tekinthető. Öröm volt látni az új csapatok (El Nino, Aventura, Rozsdás Bökő) komoly teljesítményét és a korábbi bajnokságokon már bizonyított csapatok versengését. Első nap a szél 4-5 csomó erősségű volt, így igen nehéz dolga volt a PYC egységének a két fővel versenyző Bocs csapatával, akik ilyen szélben szinte szárnyra kapnak. A hátszeles, rövidített befutó utolsó méterein azonban sikerült őket hibára kényszeríteni és bezsebelni a Tóth László Emlékfutam Kupáját. A következő nap halasztással telt, ami egy versenylázban égő vitorlázónak nem a legjobb, de így csapatunk éhsége csak nőtt, s nagy eltökéltséggel várták a hétfőre beígért 16-20 csomós délnyugatit. Úgy is lett, ahogy elképzelték: a rengeteg lógásnak, a hajósebességnek és kezelésnek köszönhetően mind a három futamot megnyerték.

Másnapra még több szelet ígért a meteo, így kora reggel változtattak a hajó beállításain. A szél több és érdekesebb is volt, mint előzőleg: a 10-12 csomós alapszélre olykor 26 csomós pöffök jöttek, de ezek csak percekig tartottak. A mezőny nagy része (10 hajó) mégis reffelt grósszal vágott neki a futamnak. Pechükre, hiszen a lövés pillanatában visszagyengült a szél, így a három teli taklival haladó egység ellépett a mezőnytől. A futamot végül kb. 5 perc előnnyel újra a Bubek-Maugli-Viktor triumvirátus nyerte. Ez azt jelentette, hogy az utolsó előtti futamban egy 11. hely is elég lehet a bajnoki címhez, amit végül egy 5. hellyel be is biztosított a Principessa csapata. Az utolsó, zárónapi futamon így aztán már nem vettek részt, inkább nézőként követték a verseny alakulását. (A végeredmény itt olvasható!)

Gratulálunk a dobogósoknak és minden résztvevő csapatnak!

S22 Bajnokság 2012

A szezon folytatódik tovább, hiszen elstartolt a 8 MOD bajnokság, ahol a Princi-igét két hajón is hirdetik: az American Crew fedélzetén az Oroszlánok, a No Name prédikátora pedig Maugli. Hajrá fiúk!

A Scholtz-22 hajóosztály Magyarország egyik legnépesebb tőkesúlyos OD osztálya. Népszerűségét bizonyítja, hogy a Kékszalagon szinte minden alkalommal 30-nál több résztvevővel állnak a rajthoz ezzel a hajótípussal. 140-nél több készült a teljes mértékben hazai gyártású hajóból, ezek legnagyobb része Magyarországon, a Balatonon található. Ausztriában, Németországban és Svájcban is kedvelik ezt a típust elsősorban kedvező ára, megbízható minősége és nem utolsó sorban a remek menettulajdonságai miatt. Külföldön versenyzésre, oktatásra használják elsősorban, de ugyanúgy, mint itthon, a családi vitorlázást is remekül kiszolgálja. A Scholtz-22 hajóosztály költséghatékony alternatíva a sport- és túravitorlázást kedvelők számára.

Info: Principessa Yacht Club /Bubek-Maugli/

Fotó: Jankó Virág