Principessa legények a J-24-esek fedélzetén

Keszthelyen került megrendezésre a J24 osztály Magyar Bajnoksága, ahol negyedik helyen végzett a Garfield, Nagy R. Attila kormányzásával. Ráadásul a győztest is segítettük.

J24 OB 2012A J24 a világ legnépesebb tőkesúlyos OD osztálya. Sikerét annak is köszönheti, hogy bár technikai megoldásai nem túl szofisztikáltak, de kezeléséhez minimálisan 4 ember összehangolt munkája szükségeltetik. A hajók időtállóak, olcsón beszerezhetőek, és a többszezonos vitorlázat frissítése sem igényel komoly beruházást. Az itt szerzett bajnoki cím presztizse vitán felüli.

18-an adták le nevezésüket az itthon felmért és regisztrált 23 hajóból a Magyar Bajnokságnak helyet adó keszthelyi kikötőben. Az osztály, a kollektíva erejét jól tükrözi, hogy sikerült a csapatokat rávenni; ne a keleti medence megszokott helyszíneit válasszák, s vállalják a hosszú út fáradalmait és a rettegett keszthelyi szélviszonyokat. Az együttlét, a közös programok ígérete elegendőnek bizonyult, hogy minden idők legnépesebb bajnokságát rendezhesse az osztály.

J24 OB 2012
A parti rendezés jelesre vizsgázott, tetézve ezt azzal a ténnyel is, amikor is egy versenyző társunk megsérült, a csapat egy embereként látogatta meg a kórházban – kisvonattal! A vízi rendezés tekintetében már nem volt ennyire egyértelmű a helyzet. Nem feltételezzük, hogy valamerre is lejtett volna a pálya, de tény, akadtak meglepetések a vízen.

Néhány csemege példaként ezek közül:J24 OB 2012

 • első nap első futamban nem rövidítenek, nem módosítanak pályát, egyszerűen lelövik
  • magasan vezetett a Garfield
 • első nap második futamban, változatlan szélviszonyok között befuttatnak
  • futamot nyer Litkey Farkas egysége
 • első nap harmadik futam – kiderül, lehet pályát is módosítani
 • egy érdekes futam a korai rajtos csomagból
  • a rendező 4 hajót kint lát
  • kizárja őket
  • három OCS eredményt kap
  • Litkey Egység óv – eredményük érvényes

A bajnokság remek volt, a hangulat kiváló. A Principessa csapatot Nagy R Attila, Sárközy András és Bér Rudolf képviselte, kiegészítve két tündérrel, Áldott Andreával és Farkas Margittal. Talán ha az elején a sikeres kezdést nem vágja agyon a rendezés bizonytalansága, komolyabb eredmény is születik. A végeredmény negyedik hely, a Litkey Farkas (1), a Székely Antal (2) és a Makai Gábor (3) kormányozta egységek mögött. Az osztály hibátlan, a part pazar, a vízen akad még fejlődni való, de a helyzet nem reménytelen. Olyannyira nem, hogy a bajnok egységben ott vitorlázott Nagy Gábor, aki a Principessa Yacht Club igazolt versenyzője…

J24 OB 2012

Szöveg: Porthole, Principessa Sailing Team

Foto: Leiner András

Eredmények: www.j24.hu