Rangos elismerés

A dr. Kamuti Jenő által vezetett Magyar Fair Play Bizottság döntése alapján, három kategóriában, 11 díjazottnak adták át az idei Fair Play díjakat kedden, a MOM Kulturális Központban megrendezett ünnepség keretében.

Kamuti Jenő köszöntőjében elmondta: az etikai, erkölcsi és gazdasági válsággal való küzdelem mellett a sport jelent kapaszkodót az ember életében. A Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke visszaemlékezett: a nemzetközi szervezet ötven évvel ezelőtti párizsi megalakulását követően egy esztendővel később Magyarországon is magalakult a Fair Play bizottság.

Fair Play 2013Az eseményen számtalan olimpiai érmes versenyző és sportvezető mellett részt vett Borkai Zsolt, a MOB elnöke, dr. Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár, valamint a vendéglátó kerület alpolgármestere, dr. Váczi János.

Vitorlás sportágban is két díjat osztattak ki: Életmű kategóriában, Fináczy Györgyöt Trófeával díjazták.

A nemzetközileg is sikeres versenyzése során, mindig sportszerűen, a szabályok maximális betartásával, minél jobb eredmények elérésére törekedett. 1970-ben Dublinban, az olimpiai FINN hajóosztályban rendezett Európa-bajnokságon, a nyílt tengeren a hajójából kiesett, az életéért küzdő, spanyol Gerardo Seeligert mentette ki a saját biztonságának kockáztatásával, ezért 1970-ben nemzetközi Fair Play díjat kapott.

Európa-bajnoki bronzérmes, az 1964-es tokiói olimpián 13., Münchenben 8. helyezést ért el. 70 évesen is aktív versenyző, sokszoros magyar bajnok, a sportág „nagy öregje”.

Önzetlenül segítette versenyzőtársait és riválisait. Számos fiatal sportolónak, olimpikonnak nyújtott szakmai, technikai vagy anyagi segítséget; részt vállalt a sydney-i és az athéni olimpiára készülő versenyzők felkészítésében. A hazai olimpia osztályokba tartózó versenyhajó-építésben és fejlesztésében is aktívan közreműködött.

A csopaki Kereked Vitorlás Klub egyik alapítója, későbbi elnöke. Az utóbbi 33 évben aktívan részt vett versenyek szervezésében, vízi-, és jégen történő mentésben, sok fiatalnak segített megszerettetni a Balatont és annak jegét is.

Gratulálunk Gyurka bácsi!

Fair Play 2013INFO: PYC
FOTO: szolovitorlazas.hu, www.mob.hu